اینترنت ماهواره ای چیست؟ آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای

اگر پیگیر اخبار پروژه استارلینک ایلان ماسک باشید احتمالا از اینترنت ماهواره ای اطلاعاتی دارید. این جستار به آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای اختصاص دارد.

فوریه 9, 2021 - 13:57
 0  1893
اینترنت ماهواره ای چیست؟ آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای
اینترنت ماهواره ای

اخبار اینترنت ماهواره ای را مدتهاست به لطف خبرسازی پروژه اسپیس ایکس و اینترنت ماهواره ای استارلینک، که پروژه اختصاصی ایلان ماسک برای عرضه اینترنت ماهواره ای و جهانی است میشنویم.  اما چقدر از اینترنت ماهواره ای، انواع آن، تاریخچه و البته شیوه استفاده از آن اطلاعات دارید؟

مدت زیادی است که هر از چندگاه اطلاعات و اخباری درباره پروژه اینترنت ماهواره ای استارلینک میشنویم و این موضوع و اخبار آن و البته مسئله اینترنت ماهواره ای رایگان سبب شده تا جستجو برای اطلاعاتی در این باره قوت بگیرد. اما به واقع اینترنت ماهواره ای چیست ؟ از تاریخچه آن چه میدانیم؟ با ما در پوبل همراه باشید تا ضمن آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای به این موضوعات تامل برانگیز نیز بپردازیم.

آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای و هر آنچه باید درباره آن بدانیم

بیایید پیش از بحث درباره آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای کمی درباره چیستی، تاریخچه و البته انواع اینترنت ماهواره ای حرف بزنیم. اگر حوصله این بخش را ندارید میتوانید به سرعت از این تیترها رد شده و به سراغ آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای بروید. اما توصیه میکنم برای اطلاعاتی جامع درباره پروژه اینترنت ماهواره ای این بخش را بخوانید.

آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای
آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای

اینترنت ماهواری ای چیست ؟ در واقع اینترنت ماهواره ای در واقع یکی از انواع دسترسی به اینترنت است که از طریق ماهواره میسر است و بیشتر برای مواردی استفاده میشود که دسترسی به اینترنت زمینی و معمولی میسر نیست یا کیفیت خوبی ارائه نمیدهد. این ماهواره‌ها معمولا در مدار زمین قرار می‌گیرند و در همه جای دنیا حتی جاهایی که کیفیت اینترنت معمولی بسیار ضعیف یا حتی قابل دسترس نیستند، می‌تواند مورد استفاده قرار گیرد.

عموما سرعت اینترنت را با سرعت انتقال داده ها میسنجند و هرچه پهنای باند گسترده تر باشد، سرعت انتقال داده ها هم بیشتر میشود. پروژه اینترنتت ماهواره ای نیز بر پهنای باند بسیار وسیع ماهواره های و فناوری Digital Video Broadcasting متکی میباشد که نوید یک سرعت خوب را میدهد.

انواع اینترنت ماهواره ای چیست ؟

آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای
چگونه اینترنت ماهواره ای دریافت کنیم

در پاسخ به سوال اینترنت ماهواره ای چیست در یک پاسخ سریع و ساده باید گفت اینترنت ماهواره ای به دو دسته یک طرفه و دوطرفه تقسیم میشود. در اینترنت ماهواره ای یک طرفه دریافت داده با استفاده از ماهواره، دیش و LNB انجام می‌شود و سرعت خوبی نیز دارد. برای استفاده از آن باید از قبل اکانت خریداری کنید. برخی شرکت‌ها این اکانت‌ها را ارائه می‌دهند. مشکلی که این نوع اینترنت دارد، ارسال داده با آن است. ارسال داده با اینترنت‌های معمولی ADSL انجام می‌شود که سرعت بسیار پایینی دارند و البته هزینه زیادی هم روی دستتان می‌گذارد. این نوع اینترنت مناسب دانلودهای حجیم است؛ چرا که سرعت بالایی دارد.

این نوع از اینترنت ماهواره ای در ایران نیز قابل دسترس است و شرکت هایی هستند که با هزینه خوب و خدمات مختلف آنرا ارائه میکنند. البته باید بدانید پیش از اقدامی شما باید مجوزهای لازم برای استفاده از اینترنت ماهواره ای را دریافت کنید. در غیراینصورت اقدام شما برای راه اندازی اینترنت ماهواره ای خلاف قانون و مستوجب مجازات تلقی خواهد شد.

برخلاف اینترنت ماهواره ای یک طرفه و همانطور که از نام آن نیز مشخص است، اینترنت ماهواره ای دوطرفه قابلیت ارسال و دریافت اطلاعات را نیز خواهد داشت. در این نوع از اینترنت، اطلاعات را با ماهواره ارسال و با ماهواره دریافت خواهید کرد. البته برای استفاده از آن نیازمند تجهیزات مخصوص و حرفه ای مربوط به آن میباشید.

به طور کلی استفاده از هر یک از انواع اینترنت ماهواره ای، در حال حاضر در ایران کمی پیچیده و گران قیمت محسوب میشود. در نتیجه در حال حاضر شاید تلاش برای استفاده از آن چندان به صرفه نباشد. بهتر است منتظر آینده باشیم تا امکان استفاده ساده تر از آن مهیا شود. در ادامه آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای با ما همراه باشید.

آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای

تجهیزات مورد نیاز برای اینترنت ماهواره ای

آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای
آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای

تجهیزات مورد نیاز برای اینترنت ماهواره ای در حالت کلی بر سه پایه اصلی اتکا دارد، این سه عبارتند از : ماهواره، تعدادی ایستگاه زمینی که به آن دروازه نیز میگویند و البته یک آنتن کوچک یا دریافت کننده برای مصرف کنندگان.

اولین ابزار برای وصل شدن به اینترنت ماهواری ای ماهواره است. ماهواره در حقیقت مرکز شبکه های ماهواره ای پهنای باند است. نسل جدید ماهواره های GEO قدرتمندتر بوده و در فاصله 35786 زمین قرار میگیرند. البته این ماهواره های جدید به طور بهینه و هدفمند تولید شده اند که یمتوانند پرتوهای باریک و متمرکزی ارسال کنند. بنابراین فضای خیلی کمتری را به نسبت ماهواره های قدیمی اشغال میکنند.

آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای
چگونه اینترنت ماهواره ای دریافت کنیم

ماهواره خود چندین آنتن دارد که سیگنال‌های ارتباطی را از زمین دریافت می‌کنند تا بتوانند سیگنال‌ها را به هدف برسانند. این آنتن‌ها که برای دریافت و انتقال سیگنال‌ها از جاهای مختلف زمین به کار می‌روند خود با یک ریپیتور (تکرار کننده) فعال می‌شوند. سیگنال‌ها پس از دریافت از زمین و فیلتر شدن و تقویت شدن و پردازش‌های دیگر از طریق یک کانال به نام حامل به زمین فرستاده می‌شوند.

ابزار مهم دیگر برای وصل شدن به اینترنت ماهواره ای ، گیرنده های زمینی هستند.در کنار پیشرفت ماهواره های فضایی، گیرنده های زمینی یا آنطور که در ابتدا هم گفتیم، دروازه ها نیز پیشرفت چشمگیری داشته اند. دروازه یا ایستگاه زمینی میتواند یک تله پورت یا هاب باشد. از این واژه بعضا برای اطلاق به دیش آنتن استفاده میشود اما گاها برای اشاره به کل سیستم نیز کاربرد دارد.

آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای
چگونه اینترنت ماهواره ای دریافت کنیم

به طور خلاصه کار دروازه این است که سیگنال‌ها را از ماهواره دریافت می‌کند و به مصرف کننده نهایی می‌رساند. هر دروازه می‌تواند شبکه دسترسی چند سرویسی ارائه دهد که کاربر بتواند به اینترنت وصل شود.

آخرین ابزار برای وصل شدن به اینترنت ماهواره ای دیش و مودم است که در محل مصرف نصب خواهد شد. این گیرنده پایانی دو بخش داخلی و بیرونی دارد. آنتن رادیویی دیش مانند که احتمالا همگی با شکل و شمایل آن آشنایی داریم، بیرون از خانه نصب میشود و نباید مانعی سد راه گیرنده های آن شود. یک مودم نیز درون خانه قرار میگیرد که سیگنال های دریافت شده توسط آنتن را کنترل میکند.

آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای
چگونه اینترنت ماهواره ای دریافت کنیم

مشکلات مختلف اینترنت در ایران و نگرانی ها از اینده آن سبب شده تا عده ای به فکر استفاده از آن بیفتند و بر همین اساس ما سعی کردیم به آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای بپردازیم. اما بازهم حرف اول خود را تکرار میکنیم که وصل شدن به اینترنت ماهواره ای و استفاده از آن در حال حاضر در ایران یک کار پرهزینه و نه چندان مقرون به صرفه است که گرفت و گیری های پر پیج و خم اداری و قانونی نیز دارد.

معایب اینترنت ماهواره ای چیست ؟

آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای
چگونه اینترنت ماهواره ای دریافت کنیم

از مشکلاتی که باید از آنها به عنوان عوامل منفی موثر بر کیفیت اینترنت ماهواره ای اشاره کرد میتوان به تاثیر شرایط جوی مانند بادهای شدید و باران های طوفانی اشاره کرد. تاخیر ضعیف یا نرخ پینگ بالا از دیگر نکات منفی است که میتواند خرید اینترنت ماهواره ای را در حال حاضر تحت تاثیر قرار دهد. در واقع نرخ پینگ بر مدت زمانی که طول میکشد دو کامپیوتر، دو دستگاه، دو سرویس یا دو سرور در یک بستر مشخص ارتباط برقرار کنند اطلاق میشود.

در مورد اینترنت ماهواره‌ای، نرخ پینگ مربوط به چگونگی سرعت ارسال و دریافت فایل ‌ها است. زمانی که شما باید دیتایی را به فضا، ISP ارسال کنید و دوباره برگردد، اینترنت ماهواره ‌ای تاخیر ضعیف یا میزان پینگ بالایی دارد؛ بنابراین اگر شما یک gamer هستید یا نیاز دارید که از سرویس‌ های VoIP استفاده کنید، اینترنت ماهواره ‌ای برای شما مناسب نیست.

موانع کوچک و معمولی میتوانند سیگنال و کیفیت آنرا تحت تاثیر قرار دهند. بشقاب شما باید به سمت جنوب باشد و هر چیزی در مسیر سیگنال شما قرار داشته باشد، مانند ساختمان های بلند و یا حتی شاخه درختان میتواند بر کیفیت سیگنال موثر باشد.

محدودیت پهنای باند نیز میتواند در استفاده موثر شما از پروژه اینترنت ماهواره ای موثر باشد. شما در حقیقت هر ماه پهنای باند زیادی خواهید داشت اما تا پیش از آنکه ISP از میزان آن بکاهد. این موضوع البته مطابق با سیاست های استفاده منصفانه از آنهاست.  در عوض آن برخی ISP‌ ها پهنای باند روزانه تعیین می‌کنند، که کمی بهتر است، زیرا اگر شما پهنای باند خود را به‌ صورت زود هنگام مصرف می‌کنید، دیگر لزومی ندارد که صبر کنید تا ماه تمام شود.

در حال حاضر پرهزینه بودن را نیز باید یکی از معایب و مشکلات استفاده از پروژه اینترنت ماهواره ای دانست. همانطور که در آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای گفتیم، استفاده از اینترنت ماهواره ای و تهیه ابزارها و وسایل مورد نیاز آن در حال حاضر کمی گران تمام میشود.

مزایای اینترنت ماهواره ای چیست ؟

آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای
آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای

اما نباید بی انصاف باشیم و در بخش دیگری از آموزش راه اندازی اینترنت ماهواری ای به مزایای این اینترنت خواهیم پرداخت. اینترنت ماهواره ای در حال حاضر سریع تر از اینترنت های در دسترس ماست. البته که این موضوع به پکیج خریداری شده توسط شما نیز بستگی دارد. اتصالات و اجزای پروژه اینترنت ماهواره ای میتوانند مصارف بالای پهنای باند را مدیریت کنند. بنابراین سرعت یا کیفیت اینترنت شما نباید تحت تاثیر تعداد زیاد کاربران یا زمان ‌های اوج مصرف قرار بگیرد. به علاوه شما برای اینترنت ماهواره‌ ای به یک خط تلفن نیاز ندارید.

به طور کلی باید گفت با وجود اینکه در حال حاضر اینترنت ماهواره ای یک پروژه گران قیمت و البته دارای نقص و کاستی است اما با آینده ای که از آن تصور میشود و با اخبار خوبی که از استارلینک به گوش میرسد احتمالا به زودی آینده صنعت اینترنت در خارج از جو زمین رقم خواهد خورد و باید منتظر شگفتی های زیادی در این حوزه باشیم.

همان‌طور که گفته شد، زمانی‌که اینترنت ماهواره‌ای تنها گزینه‌ای است که در اختیار دارید، عیب‌جویی کردن از آن یا نکوهش آن کار دشواری است. اگر شما به اتصالات اینترنتی DSL یا کابل دسترسی دارید، باید که یکی از آن‌ها را در عوض اینترنت ماهواره‌ای انتخاب کنید. اینترنت ماهواره‌ای سریع‌تر از Dial-up است و این نوع اتصال اینترنتی، دسترسی به اینترنت را برای نواحی که به سایر اتصالات اینترنتی دسترسی ندارند، فراهم می‌کند؛ و به‌عنوان کلام آخر، داشتن اینترنت ماهواره‌ای بهتر از این است که هیچ دسترسی به اینترنت نداشته باشید.

تاریخچه اینترنت ماهواره ای چیست ؟

آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای
آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای

با ارسال ماهواره اسپونتیک 1 در سال 1957 ، آمریکا موفق به ارسال ماهوراه اکسپلورر 1 در سال 1958 شد اولین ماهواره با کاربری تجاری ارتباطی در واقع تل استار 1 بود که در جولای 1962 به فضا فرستاده شد. تاریخچه ماهواره هایی که به دور زمین میچرخند با ایده هرمن پوتوچینک در سال 1928 آغاز شد. اولین ماهواره ای که با این قابلیت به فضا فرستاده شد سینکوم 3 بود که در سال 1963 به فضا رفت. سپس ماهواره‌هایی ساخته و استفاده شدند که می‌توانستند امواج ارتباطی را به زمین بفرستند؛ امواجی که برای ارتباطات، تلویزیون و کاربردهای نظامی استفاده می‌شدند.

با اختراع اینترنت ما مهندسان، طراحان و ایده پردازان به ابداع راهی برای انتقال اینترنت از طریق ماهواره علاقه نشان دادند. بعد از آن بود که شرکت های مختلف، ماهواره های گوناگونی را بدین منظور مورد استفاده قرار دادند. برجسته ترین مورد در این میان پروژه مایکروسافت بود که 9 میلیارد دلار هزینه بیهوده روی دست شرکت گذاشت. در این پروژه مایکروسافت قصد داشت صدها ماهواره را به فضا بفرستد تا پهنای باند اینترنت را افزایش دهد و بتواند اینترنتی ارزان با سرعت دانلود 720 مگابایت بر ثانیه ارائه دهد. این پروژه در سال 2003 جمع شد.

آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای
چگونه اینترنت ماهواره ای دریافت کنیم

شکست پروژه Teledisc با ورشکستی شرکت‌های تامین کننده یعنی Iridium Communications Inc و Globstar باعث شد اشتیاق راه‌ اندازی اینترنت ماهواره ای تا حدی بخوابد. تا اینکه در سپتامبر سال 2003، Eutelast اولین ماهواره اینترنتی خود را برای استفاده مردم عادی به فضا فرستاد.

در سال های آینده و به طور دقیقتر بازه زمانی 2004 تا 2011 نسل های بعدی اینترنت ماهواره ای بیرون آمد که هرکدام هم پیشرفت های خوبی در این زمینه داشتند. به طوری که خدمان دسترسی به اینترنت و وصل شدن به اینترنت ماهواره ای عمدتا برای ساکنان روستا که به اینترنت معمولی دسترسی ندارند، به عنوان یک جایگزین موثر برای اینترنت ADSL  و البته Dial Up و حتی FSS های کلاسیک مورد استفاده قرار گرفت.

از سال 2014 تا امروز نیز تعداد زیادی از شرکت های معتبر و شناخته شده به طور خاص به روزی پروژه اینترنت ماهواره ای کار میکنند. از جمله باید به اسپیس ایکس، وان وب و البته آمازون اشاره کرد که همگی بیش از 1000 ماهواره به فضا فرستاده اند.

به عنوان مثال شرکت وان وب، حدود 1.7 میلیارد در سال 2017 برای پروژه خود هزینه کرد. شرکت اسپیس ایکس متعلق به مدیرعامل تسلا و البته حالا ثروتمندترین مرد جهان نیز در سال 2020 بیش از 1.5 میلیارد دلار برای سرویس اینترنت ماهواره ای خود به عنوان استارلینک هزینه کرده است و انتظار دارد تا سال 2025 تا مبلغ 30 میلیارد دلار سود به دست بیاورد.

از سال 2017 شرکت‌های هواپیمایی مانند دلتا و American، از اینترنت ماهواره‌ای به عنوان راهی برای مقابله با پهنای باند محدود در هواپیماها و ارائه سرعت اینترنت قابل استفاده به مسافران استفاده کردند.

نظر شما در خصوص آموزش راه اندازی اینترنت ماهواره ای چیست؟ نظرات خود را در بخش کامنت ها با پوبل در میان بگذارید.

واکنش شما نسبت به این مطلب چیست؟

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow

مجله پوبل مجله اینترنتی پوبل به عنوان مکانی برای افزایش دانش و سطح آگاهی شما دوستان عزیز راه‌اندازی شد. هدف ما در مجموعه پوبل آشنایی همه مردم با حوزه‌های تکنولوژی، سرگرمی، هنری، علمی، وسایل نقلیه و سایر موارد است. امیدواریم مطالب مجله اینترنتی پوبل به نیازهای شما پاسخ دهد و شما را بیشتر با فناوری های جدید و روز آشنا کند. به امید فردایی با دانش بیشتر و افزایش معلومات همه مردم ایران