روش‌های چک کردن سلامت حافظه کامپیوتر و لپ‌تاپ

برای چک کردن سلامت حافظه کامپیوتر و لپ‌تاپ سه روش مهم و برنامه‌‌های مختلف وجود دارند. در صورت معیوب بودن حافظه، بکاپ‌گیری و تعمیر یا تعویض حافظه مهم‌ترین اقداماتی هستند که باید انجام دهید.

دسامبر 11, 2023 - 10:45
دسامبر 11, 2023 - 10:46
 0  224
روش‌های چک کردن سلامت حافظه کامپیوتر و لپ‌تاپ
روش‌های چک کردن سلامت حافظه کامپیوتر و لپ‌تاپ

برای اینکه از سلامتی حافظه کامپیوتر و لپ‌تاپ خود مطمئن شوید، روش‌های کاربردی و مهمی وجود دارند. در ادامه این روش‌ها را به شما توضیح می‌دهیم.

کامپیوتر و لپ‌تاپ دو دستگاه پرکاربرد سازمانی و خانگی به حساب می‌آیند. به خصوص روی آوردن مردم به کارهای اینترنتی و دورکاری باعث افزایش استفاده از انواع لپ‌تاپ شده است. استفاده زیاد از کامپیوترها باعث پر شدن سریع حافظه و یا مواجهه با اخطارهایی می‌شود که ما را نگران سلامتی حافظه می‌کند. در این مطلب قصد داریم شما را با روش‌هایی آشنا کنیم که به واسطه آن بتوانید کار چک کردن سلامت حافظه کامپیوتر و لپ‌تاپ را انجام دهید.

روش بررسی سلامت SSD و HDD در ویندوز 11

ویندوز 11 به عنوان آخرین نسخه مایکروسافت ویندوز، قابلیت‌هایی را ارائه داده است که با کمک آنها می‌توانید به‌راحتی کارهای مختلف خود را پیش ببرید. یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی که در ویندوز 11 وجود دارد، اپلیکیشن‌هایی است که با استفاده از آنها می‌توانید سلامت حافظه SSD و HDD لپ‌تاپ و کامپیوتر خود را چک کنید. البته از این موضوع غافل نشویم که در چند سال اخیر استفاده از حافظه SSD بیشتر از HDD است، علت آن هم سرعت و ظرفیت بالای حافظه‌های اس‌اس‌دی است. با این حال، انجام تست سلامت برای هر دوی آنها اهمیت بالایی دارد. همانطور که با کمک آنتی‌ویروس، سلامت دستگاه و امنیت اطلاعات را بررسی و رصد می‌کنیم، باید روشی را استفاده کنیم که برای بررسی سلامت حافظه دستگاه مفید باشد.

1- آسان‌ترین روش چک کردن سلامت حافظه

آسان‌ترین روش چک کردن سلامت حافظه

برای اینکه سریع به بررسی سلامت حافظه کامپیوتر و لپ‌تاپ خود اقدام کنید، باید چند مرحله زیر را دنبال کنید.

  1. تنظیمات Settings را در استارت ویندوز باز کنید.
  2. روی System و سپس روی Storage کلیک کنید.
  3. زیر عبارت Storage management، گزینه Advanced storage settings را انتخاب نمایید.
  4. در مرحله بعد نوبت به انتخاب تنظیمات Disks & volumes می‌رسد.
  5. هارد دیسک را برای بررسی گزارش سلامت در ویندوز 11 انتخاب کنید.
  6. روی گزینه Properties کلیک کنید.
  7. گزینه SSD properties را مورد انتخاب قرار دهید.
  8. در بخش Drive health باید سلامت حافظه خود را تأیید یا رد کنید تا بتوانید وضعیت SSD لپ‌تاپ خود را مشاهده کنید.

اگر حافظه اساس‌دی دستگاه شما مشکل داشته باشد، نوتیفیکیشنی مبنی بر معیوب بودن حافظه دریافت میکنید. این پیام Reliability is degraded Back up your data in case of drive failure است. به این معنی که حافظه شما قابل اطمینان نیست. به دلیل معیوب بودن داریو (حافظه)، از اطلاعات خود بکاپ بگیرید.

سلامت هارد دیسک

در ادامه وارد One Drive شده و روی گزینه Back up now کلیک کنید تا تهیه نسخه پشتیبان انجام شود. علاوه بر این، می‌توانید از ابزارهای دیگری مانند System Image Backup یا برنامه Macrium Reflect استفاده کنید. پس از اینکه بکاپ اطلاعات را به دست آوردید، می‌توانید برای تعمیر یا تعویض حافظه خود اقدام کنید.

2- استفاده از دستورات Command Prompt

دومین روشی که برای چک کردن سلامت حافظه کامپیوتر و لپ‌تاپ وجود دارد، پیروی از دستورات کامند پرامپت Command Prompt یا همان CMD است. مراحل این روش عبارتند از:

1. جستجوی CMD

جستجوی CMD

اولین کاری که باید برای چک کردن سلامتی SSD یا HDD انجام دهید، جستجوی Command Prompt در ویندوز 11 است. کافی است در قسمت جستجوی منوی استارت لپ‌تاپ یا کامپیوتر، دو کلمه Command Prompt را تایپ کنید. سپس روی آن راست کلیک کنید و گزینه Run as Administer را بزنید تا برنامه باز شود.

2. وارد کردن دستورات لازم

وارد کردن دستورات لازم

اکنون باید دستوری تحت عنوان wmic diskdrive get status را به صورت تصویر بالا در CMD وارد کنید. دستور مذکور به شما نشان می‌دهد که آیا حافظه به درستی روی لپ‌تاپ شما نصب شده است یا نه.

اگر بعد از وارد کردن این دستور، با OK مواجه شدید، به این معنی است که SSD یا HDD به درستی کار می‌کنند. اما اگر با Pred Fail برخورد کردید، از معیوب بودن حافظه دستگاه خبردار خواهید شد.

3. چک کردن عیب احتمالی حافظه

برای اینکه به عیوب احتمالی حافظه HDD یا SSD دستگاه خود پی ببرید، باید کد زیر را وارد کنید.

wmic /namespace:\\root\wmi path MSStorageDriver_FailurePredictStatus

چک کردن عیب احتمالی حافظه

اگر وضعیت حافظه با علامت False تعیین شود، می‌توانید مطمئن باشید که سلامت حافظه در حد مناسبی قرار دارد. اگر True در مقابله مشخصات حافظه ظاهر شود، باید بدانید که حافظه دستگاه شما معیوب است. سپس باید پیگیر بکاپ‌گیری و تعمیر یا تعویض حافظه دستگاه خود باشید.

3- استفاده از برنامه CrystalDiskInfo

سومین روش بررسی صحت عملکرد حافظه کامپیوتر و لپ‌تاپ با استفاده از برنامه CrystalDiskInfo انجام خواهد شد. در واقع CrystalDiskInfo نوعی برنامه SMART است شاید بپرسید SMART به چه معناست. در پاسخ باید بگوییم که SMART مخفف چند کلمه Self-monitoring،Analysis  و Reporting technology است و کار نظارت، تجزیه، تحلیل و گزارش وضعیت حافظه را برای شما انجام می‌دهد. برای چک کردن سلامت حافظه لپ‌تاپ باید:

  1. آخرین نسخه CrystalDiskInfo را روی ویندوز 11 دستگاه خود دانلود و نصب کنید.
  2. پس از اینکه نصب برنامه کامل شد، آن را باز کنید.
  3. در منوی سمت چپ برنامه روی Health Status کلیک نمایید تا وضعیت سلامت حافظه SSD و HDD به شما نشان داده شود.
  4. CrystalDiskInfo همراه با وضعیت سلامت، دمای فعلی HDD یا SSD را نیز به شما اعلام می‌کند.

استفاده از برنامه CrystalDiskInfo

دقت کنید که برنامه‌های مختلفی وجود دارند که شما می‌توانید با کمک آنها سلامت حافظه دستگاه خود را بررسی کنید. اگر حافظه معیوب بود، بهتر است در اسرع وقت از اطلاعات خود بکاپ گرفته و به تعمیر یا تعویض حافظه اقدام کنید.

کلام آخر

 در این مطلب سه روش مهم را برای چک کردن سلامت حافظه کامپیوتر و لپ‌تاپ توضیح دادیم. شما می‌توانید با استفاده از هر کدام از روش‌های مذکور از سلامت SSD یا HDD دستگاه خود مطمئن شوید. اگر هم حافظه معیوب باشد، باید در اسرع وقت بکاپ اطلاعات را تهیه کرده و حافظه سالمی را جایگزین کنید. شما می‌توانید نظرات و تجربیات خود از بررسی سلامت حافظه کامپیوتر و لپ‌تاپ‌تان را با ما به اشتراک بگذارید.

واکنش شما نسبت به این مطلب چیست؟

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow