طولانی ترین جنگ تاریخ ، با بزرگ ترین جنگ های تاریخ آشنا شوید
چقدر با تاریخ آشنایی دارید؟ اگر اهل مطالعه تاریخ باشید و یا حتی به تاریخ علاقه مند هستید در این مقاله طولانی ترین جنگ تاریخ را معرفی کرده ایم.
داشتن آرزوی صلح جهانی و دوستی ملت ها و به قول بعضی ها گفتگوی تمدن ها اگرچه زیبا و دوست داشتنی است، اما در طول تاریخ نه رخ داده و نه به نظر میسر میرسد!
حداقل ما چنین چیزی سراغ نداریم. شما اگر دارید با ذکر منبع بفرمایید. تاریخ بشر و تمدن های بشری را اگر به طور گذرا هم مرور کنیم آنچه در سراسر آن رخ نمایی میکند جنگ است و نزاع و درگیری بر سر هر مسئله ای!
به قول یکی از مورخان معاضر، تاریخ بشری را باید تاریخ نزاع های بشر دانست، تاریخ درگیری ها برای بالاتر بودن و پیش رفتن!
از همان ابتدای مهاجرت هوموساپینس ها به سایر سرزمین ها، نزاع و درگیری برای تسلط بر منابع اصلی معاش و بقا آغاز شده و تا عصر مدرن هم رسیده است.
اگرچه جنگ انواع مختلفی دارد و در هر دوره بنابر زمینه ها و بسترهای تاریخی فرهنگی چهره های متفاوتی از خود به نمایش میگذارد، اما یک تعریف ثابت از آن باید عبارت باشد از : درگیری دو یا چند دسته متخاصم بر سر یک اختلاف نظر که البته با تلفات جانی و مالی برای طرفین درگیر همراه است.
با این تعریف کلی و البته ابتدایی از جنگ قصد داریم به سراغ کتاب تاریخ بشری رفته و فهرستی از مناطق مختلف جهان با موضوع طولانی ترین جنگ در تاریخ را به شما ارائه دهیم.
طولانی ترین جنگ در تاریخ کدام است؟
در پوبل بنا به طبع تاریخ دوست مخاطبین خود همواره کوشیده ایم، مطالب و مقالاتی جالب و خواندنی مرتبط با تاریخ برایتان تهیه کنیم. این بخش اگرچه از نظر یک پژوهشگر تاریخ قرابتی با تاریخ و علم تاریخ در معنای آکادمیک آن ندارد، اما برای مخاطب عام تاریخ و آن کسی که از خواندن تاریخ برطرف کردن دم دستی ترین نیاز یعنی سرگرم شدن را میخواهد بسیار جالب توجه است.
طولانی ترین جنگ در تاریخ
البته شاید ما نتوانیم به هیچ جنگ مشخصی در تاریخ لفظ طولانی ترین جنگ در تاریخ را اطلاق کنیم. باید گفت که جنگ و نزاع در تاریخ بشری ریشه ای دیرینه دارد و از دیرباز و حتی در اساطیر بحث از جنگ و نزاع های تاریخی وجود داشته است.
راه دور نرویم، در اساطیر ایرانی که نقل آن در شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی آمده است، طولانی ترین جنگ در تاریخ جنگ ایران و توران است که از مبدا جنگی با ریشه های دشمنی خانوادگی و البته قومی محسوب میشده است.
تاریخ جنگ های ایران و توران و دوره های متفاوت آن در شاهنامه به تفصیل آمده است. اما اگر از شاهنامه و به یک معنا قلمرو اساطیری خارج شویم و پا در ملک واقعیت بگذاریم، طولانی ترین جنگ در تاریخ کدام است؟ برای پاسخ به این سوال ناگزیریم فهرستی از طولانی ترین جنگ های تاریخ مربوط به زمان ها و البته مکان های مختلف را به شما ارائه دهیم.
تمام موارد فهرست طولانی ترین جنگ در تاریخ بنابر منابع و اسناد مشخص و البته مکتوب گردآوری شده است و سعی میکنیم توضیحاتی نیز درباره سابقه تاریخی هر نبرد به شما ارائه دهیم.
فهرست طولانی ترین جنگ های تاریخ
فهرست طولانی ترین جنگ های تاریخ محدودیت زمانی و مکانی ندارد و به ناگاه از اروپای قرون وسطا به ایران باستان و یا شرق آسیای معاصر میرود. در نتیجه به دنبال متر و معیار خاصی نباشید. و اما فهرست طولانی ترین جنگ در تاریخ بشر:
جنگ کارن (1949 میلادی تاکنون)
داستان جنگ کارن حالا حالا ها ادامه دارد. ماجرای این جنگ که از سال 1949 آغاز شده در حقیقت یک درگیری قومی داخلی است به مانند آنچه که در بسیاری از کشورهای دنیا نیز شاهدیم.
اما هر علتی سبب شده تا در اینجا صرفا با یک درگیری و قیام مختصر جدایی طلبانه مواجه نباشیم، بلکه درگیری شدت بیشتری دارد و سالهاست که طرفین مشغول جنگ هستند. قوم کارن که نام جنگ به افتخار آنها تعیین شده، قومی ساکن سرزمین های جنوبی میانمار و تایلند است که از سال 1949 تاکنون برای استقلال خود میجنگد!
جنگ 80 ساله استقلال هلند (1568 تا 1648 میلادی)
آنچه که امروزه با نام کشور هلند میشناسیم، زمانی تحت سیطره خاندان قدرتمند هاپسبورگ ها بود که یک امپراتوری بزرگ را در اواخر عصر روشنگری در اروپا تشکیل داده بودند.
در دوران مصادف با آغاز عصر زوال این امپراتوری بود که ایالات هلندی به عنوان یکی از مناطق تحت امر فیلیپ دوم سر به شورش و استقلال طلبی برداشتند. گرچه این شورش های در ماحل اولیه سرکوب شد، اما موفقیت های جزئی 17 ایالات شورشی سبب شد تا همچنان روح مقاومت و البته جنگ برای استقلال در هلند زنده بماند.
در نهایت طی سال 1648 بود که ایالات هلندی توانستند استقلال کامل خود از اسپانیا را جشن بگیرند.
جنگ های پارتیان (اشکانیان) و سلوکیان (238 ق.م تا 129 ق.م)
بحث جذاب تاریخی برای من در اینجا قرار دارد. سلوکوس یکی از سرداران اسکندر مقدونی طی مراحل فتح ایران بود که البته به باور برخی مهمترین و موثرترین هم بوده است.
پس از مرگ اسکندر و چند پاره شدن قلمرو مفتوحی او به 4 امپراتوری بزرگ و کوچک، سلوکوس و فرزندانش در منطقه ایران امروزی حاکم شدند.
سلوکیان البته زیاد در ایران نپاییدند و از همان ابتدا، درگیری های زیادی با اقوام بومی ساکن ایران داشتند. یکی از مهمترین قوم هایی که در منطقه گرگان و ترکمنستان امروزی ساکن بودند قوم پارت بود.
پارت ها تقریبا هیچ زمانی در تاریخ خود تحت سلطه حکومت خاصی نبودند و همواره از نوعی خودمختاری ظاهری یا واقعی بهره مند بودند. به هر صورت پارت ها چندی پس از استقرار سلوکیان نبردی را برای تصرف مناطقی از قلمرو سلوکیان را که در دسترس میدیدند آغاز کردند.
بنابر قول برخی پژوهشگران حتی این نبردها از ابتدا با هدف تصرف کل ایران آغاز نشده، بلکه بعدها به این مهم انجامیده است. به هر صورت، نبردهای خسته کننده، طولانی مدت و فرسایشی دوطرف به علاوه درگیری سلوکیان در جبهه های مختلف سبب شد تا جنگ های پارتیان با ایشان به درازا بکشد.
در نهایت و پس از 100 سال جنگ در نهایت خاندان اشک یا اشکانیان موفق به پایه گذاری طولانی ترین حکومت تاریخ ایران یعنی پارتیان یا اشکانیان شدند. حکومتی با عمری 470 ساله!
جنگ های صد ساله (1337 تا 1453 میلادی)
جنگ صد ساله، نبردی میان دو خاندان اشرافی بود که هر یک ادعای جانشینی سلطنت فرانسه را داشتند. این جنگ با از بین رفتن پادشاهان خاندان کاپتی فرانسه آغاز شد که موجب شد سلطنت فرانسه بدون فرمانروا بماند. دو طرف اصلی این جنگ، شامل خاندان پلانتاجنت و رقیبش، خاندان والوا بود.
طرف اول، فرمانروایان انگلستان در قرن ۱۲ دوازدهم میلادی بودند که اصالتی فرانسوی متعلق به مناطق آنژو و نورماندی داشتند. در مقابل، خاندان والوا قرار داشت که ادعای فرمانروایی انگلستان و فرانسه را داشت.
پنج نسل از پادشاهان این دو خاندان برای تصاحب تاج و تخت فرانسه، مابین سالهای ۱۳۳۷ تا ۱۴۵۳ میلادی در برابر یکدیگر جنگیدند که هریک متحمل پیروزی و شکستهای چندینباره شدند.
در پایان این جنگ، «ژاندارک» نقش بسیار مهمی در تجدید و احیای خاندان والوا ایفا کرد. ژاندارک پس از تلاشهای فراوانش، روحیهی جنگاوری در شاهزاده چارلز را برانگیخت و او را بر تخت پادشاهی نشاند؛ سپس اورلئان که محل تاجگذاری سنتی خاندان والوا بود را از دست انگلیسیها پس گرفت. بعدها، ژاندارک به اسارت انگلیسیها درآمد و به جرم جادوگری در سال ۱۴۳۱ میلادی به آتش کشیده شد.
با این حال، تلاشهای ژاندارک به هدر نرفت و چارلز توانست، حکومت خود را حفظ کند. در آن زمان و تا سال ۱۴۵۳، نیروهای انگلیسی از فرانسه بیرون رانده شدند.
جنگهای بیزانسیها و عثمانیان (1265تا 1479میلادی)
اگر اهل دیدن سریال های ترکی باشید به احتمال با امپراتوری عثمانی و البته شخص عثمان به عنوان بنیانگذار یکی از مهمترین امپراتوری های تاریخ آشنایی دارید.
از قضا جنگی که برای استقرار این امپراتوری بزرگ صورت گرفت از جمله طولانی ترین جنگ های تاریخ محسوب میشود. در حقیقت آنچه عثمان پایه گذاشت، یک امیرنشین کوچک در منطقه آسیای صغیر بود، آن هم در حضور امپراتوری بزرگ روم شرقی یا بیزانس به پایتختی شهر معروف قسطنطنیه!
از همان ابتدا توسعه طلبی هان خاندان بزرگ و قدرتمند عثمان آغاز شد و به تدریج به درگیری با روم شرقی رسید. تلاش های تاریخی برای فتح قسطنطنیه تا پیش از آن به درازای قرنها ناکام مانده بود اما بالاخره سلطان محمد فاتح موفق به فتح قسطنطنیه و تاسیس امپراتوری عثمانی شد.
جنگ های بیزانسی ها و سلجوقیان (1048تا 1308 میلادی)
جنگ های سلاجقه و بیزانسی ها در حقیقت به یک رشته نبردهای طولانی میان این اقوام ترک مهاجر از آسیای میانه با امپراتوری روم شرقی اطلاق میشود.
اگرنه از زمان طغرل که در سنین پیری وارد منطقه شد، اما از زمان دومین سلطان سلجوقی یعنی آلب ارسلان نبردهای توسعه طلبانه سلاجقه با هدف بیزانس آغاز شد.
در حقیقت نقطه آغاز و شکل گیری جنگ های صلیبی را همین درگیری های سلاجقه با بیزانس میدانند. بهانه های مختلفی برای آغاز این جنگ ها وجود داشت.
در یکی از تاریخی ترین پیروزی ها، سلاجقه در نبرد معروف ملازگرد علاوه بر تحمیل تلفات سنگین، امپراتور روم شرقی را نیز اسیر کردند. در ادامه تلاش سلاجقه برای محاصره و تصرف اورشلیم (بیت المقدس) سبب نگرانی جوامع کلیسایی در روم غربی و آغاز جنگهای صلیبی شد.
جنگ اروکانی (1536 تا 1818میلادی)
طولانی ترین جنگ در تاریخ آمریکای جنوبی بدون شک سلسله جنگ های اروکانی میان بومیان آمریکای جنوبی با اسپانیایی ها بود. تلاش اسپانیایی ها در این دوران مبتنی بر تسلط بر کل منطقه آمریکای جنوبی بود.
آنها در این راستا بارها با مردم بومی منطقه درگیر شدند که حاصل آن آغاز یک سلسه جنگ های طولانی مدت به درازای بیش از دو قرن بود. اگرچه اسپانیایی ها به لطف تجهیزات بهتر در نبردها پیروز قطعی بودند اما مردم بومی منطقه به لطف آشنایی با منقه و استفاده خوب از موانع طبیعی توانستند استقلال خود را برای این بازه زمانی حفظ کنند.
در نهایت امر نیز همین مقاومت منجر به ضعف اسپانیایی ها و دست کشیدن آنها از منطقه شیلی شد.
جنگهای ایران و روم (۹۲ سال پیش از میلاد مسیح تا ۶۲۹ پس از میلاد)
هر دانش آموزی که ذره ای از خاطرات و درس های تاریخ مختصر دوران ابتدایی را نیز به خاطر داشته باشد قطعا از جنگهای طولانی مدت ایران و روم چیزهایی شنیده است. بزرگترین جنگ ایران در تاریخ و البته شاید بزرگترین جنگ دنیای باستان میان ایران و روم بود.
دو ابرقدرت دنیای باستان همواره در جنگ و ستیز با یکدیگر بودند و تفاوت سلسله ها نیز به توقف جنگ کمکی نکرد. سلسله جنگ های طولانی مدت و چندین باره ایران روم، از همان آغاز شکل گیری امپراتوری روم در زمان اشکانیان آغاز و تا پایان جکومت ساسانیان نیز ادامه داشت.
تاثیر و اهمیت این نبردهای فرسایشی و طولانی مدت در تاریخ دو طرف را آنقدر مهم میدانند که فراتر از هر عاملی، اصلی ترین علت قوت گرفتن اعراب در منطقه را نبرد فرسایشی این دو ابرقدرت ذکر کرده اند.
تقریبا هیچ یک از طرفین پیروز واقعی این نبردها نبود، البته که هرکدام پیروزی های چشمگیری نیز به دست آوردند. به هر صورت این سلسله نبردها بزرگترین جنگ ایران در تاریخ محسوب میشود.
جنگهای مذهبی ایبری (711 تا 1492میلادی)
شبه جزیره ایبری را اگر نمیشناسید باید بگویم همان چیزی است که امروزه شامل دو کشور پرتغال و اسپانیا میشود. این منطقه در تاریخ قرون میانه یکی از مهمترین مناطق جنگی محسوب میشد.
با قدرت گرفتن اعراب و شکل گیری امپراتوری امویان، گسترده وسیعی از جهان شناخته شده آن روزگار تحت تسلط خلافت اسلامی امویان قرار گرفت. ایبری به عنوان یکی از مهمترین فتوحات اعراب مسلمان شناخته میشد که حتی پس از به قدرت رسیدن عباسیان نیز در کنترل شاخه ای باقی مانده از خلفای اموی قرار گرفت که تا سالها به حکومت خود ادامه دادند.
اما آغاز جنگ ایدئولوژیک و مذهبی برای بازپس گیری ایبری با فرمان کلیسای کاتولیک، دامن زننده بزرگترین جنگ در تاریخ شد. طرفین جنگ در یک تعریف ساده مسلمانان آفریقایی و مسیحیان اروپایی بودند.
به هرصورت نتیجه نهایی این جنگ ها پایان حکومت مسلمانان در اروپا و استقرار مسیحیان در شبه جزیره ایبری بود.
نظر شما در خصوص طولانی ترین جنگ های تاریخ چیست؟ به نظر شما بزرگترین جنگ تاریخ کدام است؟ نظرات خود را در بخش کامنتها با پوبل در میان بگذارید
واکنش شما نسبت به این مطلب چیست؟